Varovaisuutta sosiaalisen median käytössä

Sosiaalinen media on oivallinen keino jakaa ja hankkia tietoa. Nykyisin myös sosiaalista mediaa käytetään kustannustehokkuutensa ansiosta runsaasti markkinointiin ja mainontaan. Sosiaalisen median käyttö vaatii kuitenkin myös runsaasti varovaisuutta. Julkisuudessa on esimerkiksi kerrottu tapauksista, joissa henkilö on kertonut avoimella Facebook-seinällään tulevasta lomamatkastaan etukäteen. Tätä tietoa ovat varkaat käyttäneet hyväksi ja käyneet vierailulla kyseisen henkilön kotona hänen lomamatkansa aikana. Kannattaakin olla varovainen siitä, mitä sosiaalisessa mediassa jakaa. Kannattaa myös muistaa, että vaikka poistaisitkin julkaisusi, jää se silti verkon syövereihin ja saattaa putkahtaa esiin aivan uudenlaisissa tilanteissa.
Tiesitkö, että moni työnantaja tutustuu työnhakijoiden sosiaalisen median kanaviin harkitessaan henkilön palkkaamista työtehtävään? Kun julkaiset jotakin esimerkiksi Facebook-sivullasi, voikin olla hyvä pohtia asiaa siltä kannalta, että onko postaus sellainen, jonka kuka tahansa mahdollinen tuleva työnantajasi voisi nähdä ilman että se aiheuttaisi sinussa häpeän tunnetta? Entä nykyinen työnantajasi? Esimerkiksi työnantajan haukkuminen Facebookissa osoittaa huonoa makua ja saattaa johtaa toimenpiteisiin. Eli pohdi ja harkitse ennen kuin julkaiset – kaikkea ei tarvitse jakaa kaikille, vaan osa asioista on sellaisia, jotka on parasta käydä läpi vain niiden kaikista läheisimpien ihmisten kanssa – tämä pätee myös näin sosiaalisen median aikakaudella.

Kuinka suojella lapsia sosiaalisessa mediassa?

Myös lapsia tulee opastaa sosiaalisen median käytössä ja erilaisten palveluiden ikärajoja tulee noudattaa. 9-vuotias ei ole valmis ottamaan osaa Facebook-keskusteluihin, vaikka kuinka kinuaisi omaa Facebook-tiliä! Erityisesti esiteini-ikäisiä kannattaa opastaa pohtimaan tarkasti millaisen kuvan haluaa itsestään sosiaalisessa mediassa antaa. Samalla kannattaa muistuttaa, että nettiin kerran ladattu materiaali myös jää sinne eli vaikka tänään nuoresta saattaisikin tuntua hyvältä idealta julkaista julkisella Facebook-sivullaan julkinen kuva railakkaasta illanvietosta, saattaa tämä teko alkaakin myöhemmin kaduttaa. Kuvaa on kuitenkin saatettu ehtiä jo jakaa monelle kymmenelle, jopa sadoille, käyttäjille ennen sen poistoa, jolloin kuvan poistamisesta ei enää ole varsinaista hyötyä. Myöhemmin kuva voi tulla esiin kiusallisissa tilanteissa. Nuorelle kannattaa kertoa, että esimerkiksi moni työnantaja käy vilkaisemassa hakijoiden sosiaalisen median kanavia harkitessaan rekrytointia.

Moni vanhempi julkaisee lapsistaan runsaasti kuvia omilla sosiaalisen median kanavillaan. Tässä kohtaa kannattaisi kuitenkin harkita kaksi kertaa ja miettiä, miltä lapsesta tuntuu hänen kasvaessaan, jos hänen koko elämänsä on esitelty avoimesti internetissä. Rajat ovat rakkautta tässäkin asiassa, mutta toisinaan rajojen vetäminen saattaa tuntua vaikealta. Missä menee soveliaan julkaisemisen raja? Osa vetää rajan siihen, ettei julkaise lapsistaan lainkaan tunnistettavia kuvia.

Sosiaalinen media on otollinen kanava erilaiselle kiusaamiselle. Siellä on helppoa sanoa toiselle sellaistakin, mitä ei kasvokkain välttämättä uskaltaisi lainkaan sanoa. Toisinaan nuoret hyökkäävät sosiaalisessa mediassa joukolla uhrinsa kimppuun. Henkinen väkivalta saattaa olla jopa fyysistä väkivaltaa haavoittavampaa ja vanhempien tuntosarvien pitäisikin olla tämän asian suhteen pystyssä. Jos lapsi alkaa oireilla kummallisella tavalla, kannattaa selvittää, voisiko olla kyse kiusaamisesta. Ja vaikkei lapsi oireilisikaan, on aina välillä hyvä pysähtyä juttelemaan lapsen kanssa hänen kaverisuhteistaan. Kiusaamisen suhteen tulee olla nollatoleranssi – myös sosiaalisessa mediassa!

Myös opettajan on hyvä pitää tuntosarvensa pystyssä ja pyrkiä puuttumaan mahdollisiin kiusaamistilanteisiin jo niiden alkuvaiheessa. Valitettavan usein on tullut ilmi yllättävän julmia kiusaamistilanteita, jotka ovat tapahtuneet pääasiassa sosiaalisen median välityksellä, ja joista lapsen tai nuoren ympärillä olevat aikuiset eivät ole olleet lainkaan tietoisia. Tästä syystä tietynlainen herkkyys puuttua asioihin jo niiden alkuvaiheessa on ensiarvoisen tärkeää! Sosiaalista mediaa ei ole tarkoitettu kiusanteon välineeksi, vaan pikemminkin mukavien asioiden jakamiseen sekä yhteydenpidon helpottamiseen. Parhaimmillaan sosiaalinen media onkin oivallinen väline, joka helpottaa yhteydenpitoa myös niiden lähimmäisten kanssa, jotka asuvat kaukana meistä, ja joka auttaa meitä hankkimaan runsaasti tietoa meitä kiinnostavista asioista tehokkaalla tavalla. Pahimmillaan se voi olla jotakin aivan muuta!